Hvordan finder jeg de rigtigt ski og længden på dem?

Hvordan finder jeg de rigtigt ski og længden på dem?

At finde de rigtige ski til en selv kan være en rigtigt svær opgave, heldigvis står vi altid klar til at hjælpe dig. Vi har derfor lavet denne step by step guide, som tager dig igennem hele processen, fra lige hvilken type af ski du skal lede efter til hvor lange de skal være.

Hvis du ikke gider at læse hele denne artikel igennem, så har vi også lavet en ski-finder quiz som giver dig alle svarene en gang.
Prøv ski-finder quizzen her, og find ud af hvilken ski du er!

5 punkter til at finde de rigtigt ski

1. Køn

2. Niveau

3. Type

4. Radius

5. Skilængde

Hvordan finder jeg skiene på hjemmesiden?

 

1. Køn

Så tænker du nok først, "Jeg ved da godt hvilket køn jeg er". Og ja, det gør du helt sikkert. Men når vi taler ski og køn, så er det ikke bare at mænd skal have herreski og kvinder skal have dameski.

Herre kan nemlig sagtens stå på dameski og omvendt. Forskellen på skiene ligger i at dameski er lavet af blødere materialer end herre ski, som gør dem nemmere at dreje på. Det skyldes blandt andet at naturligt er mænd tungere end damer, som ville gøre at damer vil kunne have svært ved ordentligt at kunne trykke en herre ski i svingene.

Derfor hvis man nu er en mand med ikke så meget vægt at trykke med, vil det fx være fordelagtigt at lede efter dameski, og hvis man er en meget rutineret dame skiløber, så vil det være bedst at vælge en herre ski, da man vil kunne få et mere kraftfuld skiløb på en stivere ski.

Grundlæggende set er de fleste ski unisex, og når det kommer til valg af ski, er dette ikke den vigtigste faktor at prioriterer efter.

 

2. Niveau

Niveauet på ski er utroligt vigtigt at ramme korrekt, da dette vil have en kæmpe betydning for hvordan du står på det.

Der er 3 forskellige niveauer: Begynder, Øvet & Ekspert.

Begynder ski er bløde og nemme at stå på. De er som i ordet lavet til begyndere som har brug for alt den hjælp på pisten som overhovedet muligt. Begynder ski er til dem som har det bedst på de blå/grønne pister (nemmeste pister), og som søger et sikkert skiløb hvor de har mulighed for at forbedre deres kompetencer inden for skiløb

Øvet ski er til dem som søger lidt mere fart og lækkert skiløb på pisterne, og som har det godt på de røde pister (middelsvære pister). En øvet ski er nemlig stivere og kræver, at man ved hvad man gør. En øvet ski er dog stadigvæk tilgivende nok, så du sagtens kan begå fejl uden det påvirker dit skiløb, og kræver ikke at du skal stå hurtigt på ski for at kunne styre dem.

Ekspert ski er til dem som har fuldstændig styr på deres skiløb, og som ønsker det bedste af det bedste. Her skal du være 100% fortrolig med en sort piste (svær piste), og føle det er en leg at stå ned på. Ved ekspert ski vil du kunne mærke når du laver fodfejl, og det kan gå ud over dit skiløb. Her er det også vigtigt at du står med generelt høj hastighed for at kunne få det fulde potentiale ud af skien

 

Hvilket niveau skal jeg vælge?

Her skal du bruge din mavefornemmelse, og føle, hvad der passer dig bedst. Det er en dum ide at vælge et niveau for højt et sæt ski, og tror at du hurtigt nok vil kunne lære det. Hvis du står med for svære ski, så vil du bruge alt energien på at styre skiene, og dermed ikke kunne bruge energien på at blive en bedre skiløber.

Hvis du derimod ønsker at have et højere niveau ski, så skal du overveje at finde ski som er lidt lavere end hvad du ellers skulle lede efter, og med en mindre radius. Lavere ski og lavere radius gør det nemmere for dig at styre skiene, og modsat gør længere ski og større radius ski det svære at styre.

 

3. Type

Ski type bruger du til at finde ud af hvilken slags alpinski du leder efter.

Der er 4 grundlæggende typer: Pisteski, All mountain, Off-piste(Freeride) & Twintip/part(Freestyle).

Pisteski er som i orden designet til at bruges på de præpareret priser, som størstedelen af alle skiløbere står på. Her får du et sæt ski, som er gode at lave sving på, og har masser af bid og stabilitet på de hårde pister. Det sikre valg for de fleste, og noget du ikke går galt i byen med.

All mountain ski er alt-i-en skien, som er en blanding af piste, off-piste og park ski. Disse ski er ikke rigtigt gode til noget som helst, men fungerer fint alle steder. De er til dig som gerne vil have en alsidig ski, til både at kunne stå på pisterne men også til at tage dem ud i den bløde sne ved siden af pisterne.

Off-piste ski, også kaldt freeride ski, er som i orden lavet til off-pisten. De er bredere og blødere, som giver dem mere opdrift i den bløde sne samt mere tilgivende i det ujævne terræn.

Twintip/park ski er til den legesyge, som enten elsker at bruge tiden i funparken eller hopper rundt på pisten eller i off-pisten. Disse ski er ofte blødere og mere firkantede i det, så de er gode på rails og hop. Ofte har disse ski også twintip, som betyder at skiene buer op i begge ender og gør dem velegnet til at købe baglæns.

 

Hvordan finder jeg den rigtige type ski til mig?

Når du skal vælge hvilken type af ski du leder efter, skal du overveje hvor meget tid du reelt bruger de forskellige steder på bjerget. Det vil sige hvis du overvejer nogle all mountain ski, fordi du gerne vil stå i off-pisten også, men reel bruger 90% af tiden på pisten. Her vil du nok være bedre stillet med et sæt pisteski. Pisteski vil sagtens kunne bruges i off-pisten, og alle andre steder.

Så når du skal finde din skitype, skal du enten overveje hvor du bruger størstedelen af tiden henne, eller om du skal investere i to forskellige sæt ski;)

 

4. Radius

Radius er mest relevant at sortere efter når man er på udgik efter pisteski, da de andre typer af ski ofte har en højere radius af natur grundet deres opbyggelsen.

Hvis du ikke er helt sikker på hvad radius betyder, kan du læse vores ski-guide her!

Man vil kunne radius i 3 grupper: Lille, Mellem & Stor

Lille svingradius er ski, som er designet til at lave de små skarpe hurtigt sving. Her får du en ski, som hjælper dig med at lave svingene, og er nemmere at styre end ski med et større svingradius.

Mellem svingradius er det mest almindelige svingradius, og her får du et par ski, som vil kunne lave alle slags sving. Ved disse ski styre du selv størrelsen på dine sving, og er hverken nemmer eller svære at stå på.

Stor svingradius er de sværeste ski at stå. Disse ski kræver masser af teknik at styre og kontrollere. Ydermere kræver ski med et stort svingradius mere hastighed for at få det bedste ud af dem, da de er designet til de helt store hurtige sving ned ad pisten.

 

5. Skilængde

At finde det helt rigtige skilængde kan godt være svært, hvis du ikke har noget at tage udgangspunkt i. Den bedste måde at finde ens ideelle længde på, er ved at prøve sig frem på pisterne. Desværre er det ikke altid en mulighed i Danmark, og derfor må vi gøre det ud fra den bedste viden vi har!

Herunder ser du et skema, som tager højde for dit niveau, type, svingradius, vægt, højde og ambitionsniveau, for at finde den ideelle længde. Dette er den mest præcise måde at gøre det på, da længden af skiene afhænger af hvilken type af ski du ønsker at stå på.

Det vil sige at du skal vide hvilket niveau, type og svingradius du leder efter for at finde ud af hvor lange de ski præcis skal være. Dertil er den udregne længde trukket 3 fra og lagt 3 til, så du har et større spænd at lede efter ski i. Om en ski er 3 cm kortere eller længere betyder ikke det store, og ikke noget du som sådan vil kunne mærke.

Størrelsesguide til ski

 

Hvordan finder jeg skiene på hjemmesiden?

Når du kender dit køn, niveau, type, radius og ski længde så er det supernemt at finde skiene på hjemmesiden. Vi har opsat et filtersystem, som du får frem ved en knap nederst på skærmen på mobil eller ude i venstre side af skærmen på PC.

Åben filter systemet og tryk dine pågældende værdier ind under hvert af felterne, og så vil hjemmesiden vise alle de ski som passer til dine kriterier.

Hvis der ikke kommer nogle ski frem, så prøv at tilføje nogle flere længder og juster på kriterierne så du søger mere bredt. Det er ikke altid at det man tror man skal bruge, er det reelle man kommer frem til. Der er nemlig kæmpe forskel på skiene, og svært helt at sætte i bås.

Se alle vores Herre- og Dameski her!

Læs næste

Hvordan indstiller jeg mine ski bindinger?