Hvordan indstiller jeg mine ski bindinger?

Hvordan indstiller jeg mine ski bindinger?

Selvom man ofte kan få skibutikken eller der hvor man har lejet sine ski, til at indstille bindingerne på skien til ens støvler, så er det en rigtigt god ide selv at kunne også! Både for at være sikker på at dine bindinger er indstillet korrekt, så du ikke får en skade hvis du styrter, eller hvis de skal rettes til ude på pisten. 

Derfor har vi lavet en simpel og let guide, så du nemt og hurtigt kan indstille dine ski bindinger på ingen tid.

4 enkle steps til indstilling af bindingerne 

1. Find din støvlelængde

2. indstil længden på bindingerne

3. Find din rigtige DIN-værdi

4. Indstil DIN-værdien på bindingerne

1. Find din støvlelængde 

Det er utroligt let at finde din støvlelængde, til indstilling af bindinger, det kræver bare du skal vide hvor du skal kigge henne.

Dine støvler har 2 længder, som du kan finde 3 steder henne på støvlen. Du kan finde længden på dine støvler på bagsiden, under forfoden og på hælen. I dette eksempel kan du se 3 størrelser, 29,5cm, 335mm og 102mm. Der er ikke alle støvler hvor du vil kunne se alle disse 3 forskellige størrelser. 

De 29,5 cm er den indre størrelse, og det er den, du skal bruge til at finde ud af om støvlen passer til din fod. Dette tal skal ikke bruges til at indstille bindingerne
De 335 mm er længden på sålen af støvlen, og det er denne, du skal bruge for at kunne indstille bindingerne.
De 102 mm er bredden på inderstøvlen, og skal heller ikke bruges til at indstille bindingerne.

Hvordan man finder længde på skistøvler til indstilling af bindinger

 

2. Indstil længden på bindingerne

Nu hvor vi ved at støvlerne er 335 mm, så kan vi få indstillet bindingerne på skiene til denne størrelse. På de fleste bindinger er der en skinne som bindingerne kører i, så man vil kunne indstille bindingerne til alle slags støvler. På skinnen står der en række tal, som viser hvordan bindinger er indstillet. 

For at kunne indstille på længden af bindingerne, er der en lille flap på forbindingen og bag bindingen, som man kan trække op, og dermed justere længden på bindingerne.

Længden på bindingerne er vist ved en række forskellige intervaller, som fx. 315-322, som man kan se bindingen er sat til på højre billede nedenunder. Her skal du rykke for- og bag bindingen enkeltvis for at justere den til det rette interval. Du ved hvilket interval bindingerne er sat til, ved at se på hvor bindingen skærer intervallet.

Hvordan man indstiller længden på ens ski bindinger

Herunder kan du se at bindingen er rykket til det valgte interval, 331 mm til 338 mm, som er den ønskede længde til vores 335 mm støvler. Her er det vigtigt den lille flap går tilbage på plads, så du ved at bindingen låst fast i den rigtige position. Dette gøres ved begge bindinger.

Når du har indstillet bindingerne, kan du sætte din støvle i bindingerne, og kontrollere at alt ser fint ud, og støvlen er spændt ordentligt fast.

Juster længden på bindingerne for at de passer ned i støvlerne

3. Find din rigtigt DIN-værdi (Vægt på bindingerne)

Nu hvor støvlerne er sat fast i bindingerne, er det tid til at finde den rigtige DIN-værdi for dit skiløb. DIN-værdi viser hvor stram bindingerne er spændt fast. Det vil sige højere DIN-værdi, nu mere kraft skal der til før at støvlerne kikker ud af bindingerne. Hvis din DIN-værdi er for lav, kan du risikere at støvler falder ud i et skarpt sving, og ved en for høj DIN-værdi kan du risikere at støvlerne slet ikke falder ud hvis du har et grimt styrt. Det er derfor utroligt vigtigt, at din DIN-værdi passer korrekt til dit skiløb og vægt.

DIN-værdi vises ved en lille tabel i toppen og bunden af bindingerne, som er vist på billede under. Her ser du en tabel, som ofte går fra 3-12 alt efter bindingstype, hvor 3 er lavest og 12 er højest. Som tommelfingerregel svarer en DIN-værdi på 8 til en person på 80 kg. Her skal DIN-værdien derefter skrues op eller ned, alt efter hvor hurtigt man står på ski. Hvis du vejer 80 kg, og står forsigtigt, skal din DIN-værdi værer lavere da du ikke vil vælte med lige så meget kraftigt som en person der giver fuld gas nedad. 

DIN værdi på ski bindinger

Den nemmeste og mest præcise måde at udregne din egen DIN-værdi, er ved at bruge dette skema under. Her er 3 steps som viser din fremgangsmåden i at finde din korrekte DIN-værdi, så du undgår slemme styrt!

Step 1: Find din vægt/højde på skemaet. Hvis din vægt og højde ikke matcher vandret, skal du vælge den værdi som er længst nede i arket.

Step 2: Gå vandret ud fra din vægt/højde, og find den DIN-værdi som matcher din støvlelængde i mm.

Step 3: Tilføj dit niveau til DIN-værdien. Hvis du er begynder/køre forsigtigt, skal du beholde din nuværende DIN-værdi. Hvis du er øvet/køre med god fart, skal du gå et felt lodret ned fra din nuværende DIN-værdi, for at finde din præcise DIN-værdi. Og til slut hvis du er ekspert/køre med rigtig meget fart skal du gå to felter lodret ned fra din nuværende DIN-værdi.

DIN-værdi skema til indstilling af ski bindinger

 

4. Indstil DIN-værdi på bindingerne

Når du har udregnet din DIN-værdi, er du klar til det sidste step for at få indstillet dine skibindinger 100% korrekt til dig og dine støvler.

Når du skal indstille DIN-værdien skal bindingerne være spændt op, dette gøres nemmest ved at indsætte dine støvler i bindingerne. Når støvlerne er indsat, kan du nu finde en stor stjerne eller ligekærvet skruetrækker (flad skruetrækker), og sætte DIN-værdien til det ønskede valg.

Hvis du oplever på skiferien, at du enten synes bindinger slår for hurtigt eller tidligt ud, kan du med fordel selv justere på DIN-værdien. Her vil jeg anbefale at du maksimalt ændrer 0,5 på værdien ad gangen, så du ikke ender med at gøre bindingerne for stramme eller for løse for den sags skyld.

Har du ikke endnu fundet de rigtige ski for dig, kan du se vores store udvalg af brugte ski lige her!

Indstille DIN værdi på ski bindinger

Læs næste

Hvordan monterer og justerer jeg mine Snowboardbindinger? - Brugteski.dk ApS
Hvordan finder jeg de rigtigt ski og længden på dem?