Ski-guide

Hvor høje skal mine ski være?

Tommelfingerreglen ved valg af højden på dine ski, hedder 10-15 cm lavere end dig selv. Dette er dog en kæmpe misforståelse! Dine ski bør gå dig til et sted mellem din kæbe og toppen af hovedet! Der er nemlig mange forskellige faktorer der har en betydning for valg af højden på dine ski. Højden afhænger nemlig af skitype, kørestil, dit niveau, samt radius og rocker (se nedenfor) på skiene. 

Men så kompliceret behøver det ikke at være. Som ny på ski er det en fordel at have knap så høje ski og mere kontrollerbare ski. Ski som cirka går dig til hagen, vil gøre det nemmere at svinge. Som øvet skiløber bør dine ski være længere, da det giver mere hastighed på pisterne.


Ski-typer

1. Carving/racing

Til dig som elsker at give den gas på de præparerede pister. Carving/racing ski er "pisteski", til dig som bruger det meste af tiden på pisterne, og ikke befinder dig særligt ofte i off-pisten.

2. All Mountain

Disse ski er som i ordet, til hele bjerget. Til dig som elsker de helt ny præparerede pister om morgen, de opkørte pister om eftermiddagen samt off-pisten. Skiene er en blanding af pisteski og off-pist ski, og gør sig derfor velegnet til begge dele. 

3. Off-pist

Disse ski er ofte de bredeste ski man kan få, og er bygget til off-pisten. Disse ski er lavet til at flyde igennem de dybe mængder af puddersne som befinder sig i den i upræparerede off-piste. 

4. Twintip/park

Parkski er beregnet til tricks i funparken. Parkski er ofte kendetegnet ved at være twintip ski, som gør det muligt både at køre for- og baglæns. Bindingerne placeres ofte i midten af skien, for at have ligevægt på både for- og bagskien. 

 For alle nørderne

Radius
Guide - ski størrelse

En mindre radius gør det nemmere at carve og dreje på kanten af skien. Radius fortæller noget om hvor mange meter skien skal bruge for at lave et 180 graders sving når skien presses til dens begrænsning. Den 180 graders halvcirkel som nu opstår, giver et cirkelcenter. Fra centret og ud til svinglinjen kan man nu måle afstanden som er skiens svingradius. Jo mindre radius på skien er, jo hurtigere drejer du. 

 

 Rocker og camber

Rocker/camper også kendt som "bøjningen i skien", er forskellig alt efter ski-type. Camber ses fx ofte ved piste-ski, da det giver et bedre skiløb på hårde præparerede pister. Rocker, som det modsatte af camber, også bedre kendt som "reverse camber", gør at skiene flyder bedre i det bløde sne i off-pisten, og ses derfor ofte ved All Mountain Ski. En blanding af camper og rocker giver det ultimative bedste skiløb, og der er mange forskellige måder at kombinere både rocker og camper på. Herunder ses forskellige kombinationer af rocker og camper, og hvilken betydning det har på skiene. 

Guide - Ski størrelse

Camber er hvor skiens center buer opad. Det giver affjedring og rebound af energi, hvilket er godt på de præparerede pister.
Twintip både tip og tail er bøjet opad, og det giver bedre mulighed for at køre baglæns samt tricks.
Tiprocker har et tidligt løft af tippen - velegnet til pulversne.
Tip og tail rocker, både tip og tail har et tidlig løft, det sikrer gode flydeegenskaber.
Full rocker er en profil uden camber, men hvor tip og tail er løftet tidligt, det giver gode flydeegenskaber.
Reverse Camber egner sig bedst til offpiste med dens store bue i begge ender.

Brugt for hjælp? - Skriv endelig til os!