Ski eller snowboard - hvad skal jeg vælge?

Ski eller snowboard - hvad skal jeg vælge? - Brugteski.dk ApS

Du har booket transport og hotel, du har købt briller, hjelm og varmt tøj, og du ser frem til en uge i de høje, sneklædte bjerge - måske i Norge eller Sverige, måske i de Sydeuropæiske alper. Men hvad skal du egentlig have under fødderne, når du suser ned ad de velpræparerede pister - ski eller snowboard?

For at besvare dette spørgsmål har vi her samlet en række vigtige ting at tage i betragtning, inden du investerer dine hårdt tjente penge i udstyr, så du er sikker på, at du har det helt rigtige lir under fødderne, når du rammer pisten!

Det er min første gang på skiferie - hvad skal jeg vælge?

Er det første gang, du skal på skiferie, og er du i tvivl om hvorvidt, du vil stå på snowboard eller ski, er det korte (og rigtige!) svar for de fleste personer: Vælg ski over snowboard. Du har måske hørt det fra venner eller familie, der har været på skiferie før: ”At stå på ski er nemt at lære, men svært at mestre. At stå på snowboard er svært at lære, men nemt at mestre”. I så fald har dine venner og familie ret. Det er nemlig betydeligt nemmere for uøvede at lære at stå på ski, end det er at lære at stå på snowboard.

Som helt grøn snowboarder kommer du til at bruge en del mere tid på rø… bagenden, end hvis du vælger at starte ud på ski. Dette er først og fremmest en konsekvens af den indskrænkede frihed, der er i at have begge fødder spændt fast til ét bræt i stedet for to. På ski har du nemlig bedre mulighed for at tage fra med et af dine ben, hvis du er ved at vælte og dermed genetablere balancen, imens du på snowboard sommetider må indse, at du kommer til at vælte uden mulighed for at tage fra med andet end arme, overkrop og ja - bagdelen.

Når ski er nemmere at lære som nybegynder, hænger dette i høj grad sammen med, at det kræver en meget lavere fart at dreje og komme rundt i sving i modsætning til på et snowboard. Dette er særligt vigtigt, når man tager i betragtning, at det netop er ved at dreje, man nemmest muligt sænker farten, når man suser ned ad pisten, hvorfor det for mange nybegyndere vil være en mere behagelig oplevelse at lære at stå på ski.

Derudover er det ret ligetil at stå på ski. Bogstaveligt talt. Når du står på ski, har du nemlig hovedet og øjnene rettet i samme retning, som du bevæger dig i, hvorimod man på snowboard som regel har hovedet drejet 90 grader mod højre eller venstre - noget, der for nogen kan blive trættende med tiden.

Hvad er bedst i længden?

Selvom det kan være meget hårdt at lære at stå på snowboard i starten, har det alligevel sine fordele. Har man først styr på de elementære teknikker forbundet med at stå på snowboard - hvor det at dreje er det vigtigste (og sværeste!), er der nemlig ikke meget mere at komme efter. På snowboard vil man derfor opleve, at det mest af alt er ens personlige mod i forhold til fart og balance, der sætter begrænsningerne, hvis man altså har lært at stå på snowboard på et niveau, så man kan komme trygt ned ad pisterne.

På ski kommer man som beskrevet nemmere fra start, men til gengæld vil der være plads til forbedringer af ens teknik i noget længere tid, end det er tilfældet på snowboard. Dette er dog ikke nødvendigvis en ulempe. Der er en særlig glæde forbundet med gradvist at opnå en bedre, mere elegant teknik på ski, så man kan overhale sin familie og sine kammerater med stadig mindre afstand mellem skiene, flottere svaj i svingene og en mere selvsikker position under styrtløbene, når der virkelig kommer fart på. Hvem ved - måske du også får mod på at lave en overhaling baglæns, på ét ben eller med et lille hop over en snedynge ude i off-pisten?

Som skiløber kan du med andre ord se frem til en forholdsmæssig nemmere start end på snowboard, hvor det til gengæld med tiden vil føles sværere at udvikle sit skiløb i sammenligning med at stå på snowboard, som ikke kræver den store udvikling, når først man har grundelementerne i teknikken på plads. I sidste ende er der dog også bedre mulighed for udvikling på ski, der generelt har potentiale til højere fart, tricks og finpudsning af teknik.

 

De praktiske forskelle

Man glemmer ofte de helt lavpraktiske forskelle på ski og snowboard, når deres forskelligheder bliver diskuteret, men for nogen kan netop dette være en afgørende faktor. Når du ikke lige flyver ned ad pisten som en anden indfødt alpedreng eller -pige, har snowboardet en praktisk fordel i, at snowboard-støvler minder meget om almindelige vinterstøvler, man kender herhjemmefra, og disse er noget mindre klodsede at gå i i sammenligning med skistøvler, der for de flestes vedkommende kan virke tunge, stive og ja - klodsede. Samtidigt er det en smule nemmere at holde styr på ét snowboard, når man går rundt med dette, i modsætning til to ski og tilhørende stave.

Men der er måske god grund til besværet! Skiløbere kan med sine skistave ubesværet skubbe sig frem og forbi snowboardere på de mere flade strækninger af pisten, hvor snowboardere mildest talt ligner fisk på land. Prøv at forestille dig at stå på skateboard uden hjul. Forestil dig så at stå på snowboard uden en nedadgående hældning. De to ting er desværre ikke så forskellige.

Desuden finder de fleste skiløbere det betydeligt nemmere at hoppe af skiliften i sammenligning med snowboardere, der til tider er set lave det helt specielle ”fjæs-i-sneen-snowboard-trick”… (OBS: Der findes et tilsvarende ”bagdel-i-sneen-ski-trick”. Dette er dog væsentligt mindre udbredt)

Hvad er det rigtige valg for mig?

I sidste ende kommer det an på dig, dine præferencer og dine forhåbninger til din skiferie.

På bjerget kan nogle dele af terrænet være bedre egnet til skiløbere, imens andre steder egner sig særligt godt til snowboards. Ski er de flestes førstevalg, og derfor er disse helt klart også mere udbredt på pisterne verden over i sammenligning med snowboards. Skal du på skiferie med en gruppe skiløbere, kan det derfor være en god idé at tilslutte dig fællesskabet og investere i et par ski, så I sammen kan planlægge de samme ruter ned ad bjerget, sådan at turen bliver bedst mulig for alle.

Du har naturligvis rig mulighed for at udforske bjergtoppe, dale og alverdens pister derimellem på både ski og snowboard, men du har formentlig mulighed for at nå et niveau, hvor dette er muligt på egen hånd, noget hurtigere, hvis du vælger at stå på ski frem for snowboard. På samme måde er skiene det sikre valg, hvis du er til afslappede ture ned ad ikke alt for tekniske pister, hvor du kan nyde skiløbet og den smukke natur i dit helt eget tempo.

Snowboardere er måske især kendt for at udnytte hver en lille mulighed for et lille hop (endda på flade strækninger) og for at flænse igennem tykke lag pulversne såvel som velpræparerede pister. Dette er da også nemmere med et snowboard under fødderne, men hvis du som skiløber alligevel godt kunne tænke dig at prøve kræfter med enten off-pisten eller terrænet i skiparken, er det værd at tjekke vores ultimative ski-guide ud, hvor du kan lære mere om forskellen på piste- off-piste og park-ski, så du er sikker på, at du har det helt rigtige udstyr med, når du tager på skiferie.

Har du besluttet dig for at stå på ski? Hvorfor så ikke gøre det så billigt som muligt?

Man må se i øjnene, at skiløb er en udstyrssport - på godt og ondt. Der er naturligvis ikke noget der slår følelsen af at være udstyret med det fedeste lir fra top til tå i høj fart ned ad en teknisk krævende pist, så samtlige øjne på bjerget er rettet mod dig med en intensitet, som var du Hansi Hinterseer i færd med at give intimkoncert på Nykøbing Plejehjem.

Denne følelse kan dog hurtigt gå hen og blive bittersød, når man indser, hvad man i de fleste butikker skal give for at være den bedst udstyrede mand eller kvinde på pisten. Var du f.eks. klar over, at det på nogle måder er billigere at gå med Rolex-ur, end det er at købe nyt skiudstyr?

Man skal med andre ord passe på, når man skal klædes på til skisæsonen, for det behøver heldigvis ikke koste en halv bondegård at få fat i liret skiudstyr, der udover fantastiske skioplevelser kan give dig respekt og misundelse blandt bjergets øvrige skiløbere. Investerer man således i et par brugte ski, er der rigtig mange penge at spare. Både i forhold til nye ski, men også sammenlignet med lejeprisen. I tvivl om hvor du skal starte? Læs vores gode råd til køb af brugte ski.

Eller tjek vores store udvalg af ski ud lige her!

Læs næste

Hvor kommer jeg billigst på skiferie? - Brugteski.dk ApS