Ultimativ størrelses-guide til valg af skiudstyr

Størrelses-guide - Brugteski.dk ApS

At finde den rette størrelse på udstyret kan være rigtigt svært, og specielt når man sidder hjemme i dagligstuen og ikke har mulighed for at have udstyret i hånden. Dog har vi lavet denne ultimativ blogpost, hvor vi har samlet alt den viden du har brug for, for at kunne finde den rigtigt længde udstyr. Tag testen og få konkrete svar, eller læse vores uddybende forklaring herunder hvor vi går mere i dybden med hvorfor du skal vælge de størrelser som du nu skal.

 

Find din rigtigt størrelse via vores test!

Gider du ikke til at læse en hel masse for at kunne finde ud af størrelsen på dit udstyr? Så frygt ej, vi har lavet en simpel og hurtigt test som giver dig præcise svar på hvilke størrelse udstyr du skal bruge!

 

Læs vores uddybende størrelse beskrivelser her

1. Voksen ski

2. Børne ski

3. Skistøvler

4. Skistave

5. Snowboard

6. Snowboardstøvler

1. Voksen ski

Når man skal udregne længden for ens ski, så vil det kunne gøres på ca. 3 forskellige måder. Alle måder som giver forskellige resultater, alt efter hvor meget energi man vil bruge på at finde den perfekte størrelse. Den første metode er tommelfingerreglen, som siger du skal finde ski som ca går dig fra hagen til øjnene, alt efter dit niveau. Er du begynder skal den går til hagen, øvet til munden og ekspert til øjnene. Der er dog for mange usikker ved denne metode, da længde på ens ski afhænger af mange andre variabler, end bare ens højde. Dette lægger op til metode to, som tager udgangspunkt i 6 forskellige variabler for at give det mest præcise svar på din ideelle skilængde. Dette er også den metode som vi anvender til at kunne finde ski til lige netop dig! Den sidste metode er den mest omfattende, men også den bedste. Man ved nemlig først hvor lange ens ski burde være, når man har teste flere forskellige længder af i alt slags vejr og terræn. Så hvis du har mulighed for at tage 4-5 par ski med på ferie, vil vi helt klart anbefale denne metode, ellers vil du kunne se herunder hvordan vi mest præcis udregner din ideelle skilængde!

 

Hvordan du udregner din ideelle skilængde

Når vi skal lave en så præcis udregning af din skilængde, er der 6 forskellige variabler vi tager udgangspunkt i. De relevante variabler at kigge på er dit Niveau, Type, Sving radius, Vægt, Ambitionsniveau og selvfølgelig højde. Har du ikke selv styr på dine værdier, kan du tage vores ski-finder test som giver dig alle svarene!

Niveau fortæller om hvor lang en ski du vil kunne styre. Nu bedre din teknik er på ski, nu længere en ski vil du kunne styre og dermed også kunne stå hurtigere på ski. På den anden side hvor din teknik ikke er helt optimale endnu, vil du gerne have en kortere ski da denne er nemmer at styre. Hvis du er af niveauet Begynder, skal du trække 20cm fra din højde, Øvet er minus 15cm og til slut som Ekspert skal du trække 10cm fra.

Typen af ski du leder efter har også en betydning for længden, da en længere ski giver mere opdrift på sneen. Hvis det er pisteski du leder efter, skal du ikke ændre længden dog hvis du nu er ude efter en all mountain ski skal du tilføje 3cm for at skien har bedre opdrift ude i det bløde sne. Ved Off-piste og twintip ski skal du tilføje hele 6cm til ski længden, for optimal opdrift.

Sving radius er kun relevant at tage højde for ved pisteski, og skal du ikke tage med i ligningen hvis du søger den andre typer af ski. Sving radius siger noget om hvor let skien er at svinge med. Et lave sving radius er designet til små sving og det er derfor med fordel at vælge en ski som er 3cm kortere. Ved mellem sving radius, som er en ski der kan bruges til alle salgs sving, skal du ikke ændre på ski længden. Til slut er der et stort svingradius, som er designet til store hurtigt sving med god fart. Her vil du med fordel vælge en ski som er 3cm længere.

Vægt har også betydning for længden, da mere vægt ofte er ensbetydende med at du vil kunne lægge flere kræfter i svingene og ønsker dermed en længere ski. Hvis du på den anden side er tynd ift. din højde, vil det være med fordel at vælge en ski som er 3cm lavere, da den vil være nemmer at styre på denne måde. Ved normal vægt skal du ikke ændre på længden, og ved lidt ekstra vægt er det en god ide at vælge en ski som er 3cm længere.

Ambitionsniveau er den sidste relevante variabel at kigge på. Her vil det sige som du søger en ski som matcher dit overordnet niveau, type, vægt og højde, eller som du trods det gerne vil have en lidt kortere ski, fordi du ikke har ambitioner om at skulle race afsted. Hvis du står med børn eller kroppen ikke er helt som den har været før er det en god ide at vælge 'Meget roligt', som vil give en 6cm kortere ski og derved gøre det en del nemmer for dig. Hvis du tænke at du gerne vil have det lidt under din optimale niveau, fordi du fx ikke står så vildt mere eller bare gerne vil stå på ski i et mere rolig tempe kan du med fordel vælge 'Lidt roligt' og få en 3cm kortere ski. Er du helt frisk og klar på at give den gas samt udfordre dit nuværende skiløb, skal du vælge 'Tilsvarende niveau' og dermed ikke ændre på ski længden.

Til sult tilføjer du din højde til det samlet regnestykke, og så har du din ideelle skilængde. Med denne længde kan du lave et interval på +/- 3cm og så ved du præcis hvilke længde ski du skal kigge efter. Tag vores størrelsesguide test, hvis du ikke selv gider til at udregne dine værdien.

Størrelsesguide til alpin ski

 For at finde de perfekte ski til dig, er det ikke bare længden du skal kigge efter, men også niveau, type og radius. Se hele vores guide til valg af de rigtige ski her!

Ved du allerede hvad for nogle ski du skal kigge efter? Så kan du se alle vores voksen ski her!

 

2. Børne ski 

At finde længde på børne ski, er heldigvis en hel del nemmer end at finde længde for voksen ski. Der er nemlig ikke særlig stor forskel på børne ski og dermed ikke særlig mange variabler som der skal tages højde for. Ved børn er det vigtigt at skien er tilpas lave, så barnet har mulighed for at udvikle sig så meget som overhovedet muligt!

Børne ski skal derfor være 30-20cm lavere end dit barn. Hvis det er første gang, eller barnet er meget forsigtigt, skal skiene være ca 30cm under. Hvis barnet på den anden siden har stået flere gange, og er begyndt at have godt styr på det, skal skiene være ca 25cm lavere. Til slut hvis barn bare har helt styr på det, kan du vælge ca. 20cm lavere ski. Du kan tage vores ski-finder test for børn, og få givet præcis hvilket ski vi har, som passer til dit barn!

Hvis du allered nu ved hvilke type ski du skal kigge efter, kan du se alle vores børne- og juniorski her!

Barnets ideelle skilængde

 

3. Skistøvler

Skistøvler er altid svære at finde den korrekte størrelse på. Det skyldes simpelthen at man ikke bare kan tage udgangspunkt i den størrelse som står på støvlen, da alle modeller fitter forskellige. Så det kan være du skal have str. 26,5 i en model og str. 27 i en anden model...

Vi har herunder lavet en tabel som kan give dig et godt udgangspunkt til valgt at støvle størrelse. Dog vil vi altid anbefale at besøge vores butik, og prøve de forskellige modeller da dette giver det klart bedste resultat! Hvis du ikke har mulighed for at komme forbi butikken, kan du måle din fod hjemme hvis du har adgang til en lineal eller andet. Hvis du heller ikke har adgang til en lineal har vi også tilføjet en tabel længere nede på side, hvor du kan se din omregnet støvlestørrelse ud fra dine almindelige sko.

 

Mål din fod i CM

For at måle dine fod på nemmeste vis i hjemmet, skal du sætte din hæl op ad en lodret væg. Du skal herefter ligge din lineal eller andet ned ved siden af foden, for at se hvor langt der er fra væggen og ud til din yderste tå. Når du måler foden skal du have vægten ude på forfoden for at på det bedste resultat.

Ekstra plads i støvlerne er til børn og fx voksen som søger en støvle som skal være meget komfortabel og du bør dermed tilføje 1,5cm til til fodstørrelse.

Almindeligt er til dig som søger en støvle som sidder godt på foden, men ikke er så stram at det bliver for ubehageligt i løbet af dagen at have den på. Her skal du tilføje 1cm til din fodstørrelse.

Meget stramt er til dig som gerne vil have støvlen sidder helt tæt, så du har fuld kontrol over skiene, og bør dermed kun tilføje 0,5cm til forstørrelsen.

Når du nu har mål din fod, og tilføjet den ekstra længde, så har du din støvle størrelse. Du kan se alle vores skistøvler her!

Støvle størrelse

 

Til dig som ikke har en lineal

Hvis du ikke har adgang til en lineal, vil du kunne bruge nedenstående skema til at finde din støvle størrelse. Da det dog i forvejen er rigtigt svært at finde de rigtigt støvler uden at prøve dem, er endnu svære at gøre ud fra denne tabel da bare fordi du bruger en str 43 i EU sko, så er det overhovedet ikke ensbetydende med at det vil være sammenlignelig med størrelsen på skistøvlerne. Dog hvis du ikke har andre muligheder, er dette din bedst løsning.
Omregning af EU-størrelse til skistøvle størrelse

 

4. Længden på dine skistave

Størrelsen på dine skistave afhænger af hvor høj du er, og hvad du syntes der er behageligt for dig selv. Skistave er bare skistave, og de er lavet til at kunne hjælpe dig mest muligt. Med det sagt, så er det vigtigt at du kan lide længden på de stave du køber, og vigtigst af alt de føles behagelige at stå oprejse med. 

Dog har vi stadigvæk lavet en guide til dig som er i tvivl, og som du kan bruge til at estimer længden på de ønsket skistave. Når du står med stavene oprejst med ca 90 graders vinkel på albuerne, skal det føles behagelig for skuldrene. Stavene må ikke være så lange, at du føjer dine skulle bliver trukket op når du står med stavene.

Find din ideelle skistave længde
Find selv din ønsket længde
Hvis du står lodret op, og holder din albue i en 90 graders vinkel, så kan du måle længden som vil passe til dine skistave. Her er det dog vigtigt at du ca ligger 5 cm til, da du på pisten vil have både ski og skistøvler under fødderne, som gør dig en del højere.

 

5. Længden på dit Snowboard

Til udregning og fastlæggelsen af længden på dit snowboard, er det en anden metode man bruger end ved ski. Her er de vigtigste variabler, Typen af bordet, dit BMI og til slut dine højde. Ved snowboards er niveauet ikke afgørende for længden af dit board. Dog er det værd at bemærke, at du selv bedst ved hvilken længde der er en rigtigt til dig. Hvis du er i tvivl, så er brugen af vores tabel, et godt pejlemærke.

 

Udregn din ideelle snowboard længde

Det første punkt vi skal kigge på, for at finde længden på dit board, er den type af borad du søger efter.
Park board: Hvis du gerne vil have et park board, så er der fordelagtigt at det er lidt kortere, så du har nemmer ved at svinge rundt op hoppe på det. Her anbefaler vi minus 2 cm. 
All mountain: All mountain bordet er det til som gerne vil kunne bruge bordet på hele bjerget, om det er i fun-parken, på pisten eller off-pisten er lidt ligemeget. Her anbefaler vi ikke at justerer på længde.
Off-pisten: Et off-piste board bør være lidt længere end normalt, da længde giver bedre opdrift ude i det bløde sne. Her anbefaler vi plus 2 cm.

Vægten er det næste punkt du skal tage hensyn til ift. længden på boardet. Når vi snakker vægt, menes der mere nøjagtigt BMI. Der skyldes at hvis du er lav ift. din højde, så er det at anbefale et kortere board, da dette vil være nemmer at styre. Ved et normalt BMI, vil du ikke skulle ændre på længde af bordet, da beregnet udviklet til dette. Ved et højere BMI vil det anbefales at vælge et board som er lidt længere, da du her vil have mere vægt/kraft at kunne træde ned i boardet.

Til slut i formlen skal du tage din højde og gange den med 0,9. Det skyldes du gerne vil have et board som er 10% mindre end dig selv som udgangspunkt. 

Du kan nu lægge disse tal samme, og så har du et udgangspunkt. Ud fra din udgangspunkt anbefaler vi at oprette er interval med +/- 3 cm til udgangspunktet. Det skyldes at en ændring på +/- 3 cm til boardet, vil ikke give nogen betydelig ændring i hvordan du vil stå på snowboardet.

 

udregn din ideelle snowboard længde

 

Tommelfingerreglen

Er du stadigvæk i tvivl om længden på dit snowboard, kan du anvende tommelfingerreglen. Den hedder at snowboardet ca skal gå dig til hagen.

 

6. Størrelsen på dine snowboard støvler

Når det kommer til længden på dine snowboard støvler, gælder samme principper som ved ski støvler. Du kan læse denne guide lidt højere oppe ved: 3. Størrelsen på dine skistøvler